kaupunginvirasto

Nuorten ääni Kokemäellä

Kokemäellä esitetään, että täällä näkyisi kunnallisessa päätöksenteossa myöskin nuorison ääni.

Olin itse lähes kahden vuoden ajan seuraamassa Kokemäen Nuorten vaikuttajaryhmän edesottamuksia. Tuon toimen kautta pääsin myöskin Kasvatus- ja opetuslautakuntaan seuraamaan keskustelua ja välillä puhumaankin. Näin jälkikäteen voidaan todeta, että turhaa työtä oli. Minulla ei ollut mahdollisuutta tehdä esityksiä tai olla äänestyksissä mukana. Sain ainoastaan käytännössä valittaa ehdotuksesta, joka oli jo käytännössä nuijittu pöytään.

Tuolloin sain nähdä, miten hienosti suljetuin ovin tehdään monia kuntalaisten ja etenkin nuorten kannalta merkittäviä päätöksiä, joista on myöskin lautakunnan jäsenillä vaitiolovelvollisuus. Hieman yli vuoden ajan kiertelin eri kyläkouluja, joissa lautakunta kokousti. Söin kerrosvoileipiä ja pullaa sekä nautein virvoitusjuomista sekä nostin vielä reilusti kokouspalkkiotakin. Tuona aikana nettosin veronmaksajien rahoja n. viitisensataa euroa.

Olen ollut myöskin mukana oppilaskuntatoiminnassa, niin yhteiskoulussa kuin lukiossakin. Yhteiskoulussa sanoisin, että se oli täyttä pelleilyä, eikä lukiossakaan omena kauas puusta pudonnut. Oppilaskunnan tehtävänä oli oikeastaan noudattaa vanhoja perinteitä, olla mukana järjestämässä jotain ohjelmaa koulun juhlatilaisuuksiin ja tukea taloudellisesti jotain retkiä.

Koin, etten pystynyt tuon toiminnan kautta mitenkään tuomaan omaa sanomaani julki. Keskustelua koulussamme herättääkseni soitin oppilaskunnan aamunavauksessa valitsemani satiirisen kappaleen Irwin – Mutakuono ja lakupelle, joka kyllä loi keskustelua, mutta tämä äärioikeistoa satiirisesti kritisoineen kappaleen esittäminen pidettiin joidenkin mielestä rasistisena.

En ole tällä hetkellä enään mukana oppilaskunnan toiminnassa, sillä näiden, yleisesti akateemisissa piireissä vaanivan, äärisuvaitsevaisen ilmapiirin saattelemana minut heitettiin ulos ryhmästä. En vastustellut, sillä olin jo kyllästynyt tähän lapselliseen pelleilyyn.

Minä sanon, että Kokemäen nuorisolla ei ole mitään demokraattista kanavaa oman mielipiteensä julkituontiin. Ja uskon tämän sanottuani olevan oikeassa. Kunnallisessa päätöksenteossa ei ole muka muutamaa tonnia määrärahaa ja oikeaa päätäntävaltaa jaettavaksi myöskin nuorisolle.

Olen itse mahdollisesti jossain elämäni vaiheessa kiinnostunut lähtemään politiikkaan, ja mieluiten sellaisiin piireihin, missä oikeasti saisi vaikuttaa. Olisiko se sitten kunnallistaso vai vaikkapa eduskunta? Mutta kun taas ajattelee, mitä yksi kansanedustaja muka pystyy tekemään, niin voimme todeta ettei mahdollisesti mitään konkreettista, mutta suora kansan ja nuorison ääni kyselytunnilla toisi edes jotain toivoa muutoksesta myöskin eduskunnassa.